Skap om din vonde «historie» til noe positivt!

shutterstock_61843192«Det finnes ingen større smerte enn å gå med en ufortalt historie inni seg.» ~ Maya Angelou

Alle har en historie. Noen historier er lykkeligere enn andre. Noen er tragiske. Men under overflaten av våre historier har vi alle sammen sår som trenger å bli helbredet.

En historie har mange kapitler. Et av kapitlene i min historie var at jeg mistet tvillinger i krybbedød da jeg var 19 år. Sorgen var nesten uoverkommelig og jeg brukte mange år på å reise meg opp igjen. I ettertid vet jeg at jeg har klart å transformere denne vonde erfaringen til å bli en av årsakene til at jeg nå jobber som terapeut og kursholder. Jeg bestemte meg for å bruke denne erfaringen til noe positivt, noe som kunne hjelpe andre når jeg var klar for det. Jeg kunne ha valgt å lukke smerten inne, men heldigvis forsto jeg at det ville bli min undergang.

Når du kan finne en slags mening i dine dypeste sår, vil det skje noe magisk. Da slipper smerten og ubehaget litt etter litt. Livet føles gradvis mer meningsfullt og du vil ha mer energi fordi du ikke lenger er viklet inn i din ufortalte og ubearbeidede historie.

Skriv ned din historie

Din historie påvirker deg mer enn du forstår. Det er også den som gjør deg spesiell, unik, og til den du faktisk er. Det vil ta tid å skrive ned din historie, sette ord på din dypeste smerte, dine største prestasjoner og din sanne styrke. Begynn med begynnelsen. Skriv om barndom, ungdomstid, venner, familie, alt som du kommer på. Alt det flotte og alt det vanskelige. Beskriv følelsene dine i alt som du har erfart. Bruk lang tid, flere dager og kanskje uker, og fyll inn etterhvert som du husker på nye ting underveis. Du kan med tiden dele historien med en venn, en coach, eller på bloggen din, men du trenger ikke å dele alt. Det å ha noen som virkelig hører på deg, ser deg, og føler med deg når du forteller din historie er en effektiv måte å starte en helbredelse av sårene på. Skrivingen i seg selv er en bearbeidelsesprosess.

Det er mange forskjellige følelser som kommer når vi skal skrive ned vår historie. Noen historier er enklere å fortelle fordi de inneholder følelser som er «aksepterte» og andre kan forstå, mens andre historier er vanskeligere fordi de inneholder følelser og opplevelser man skammer seg over. Du er slett ikke er alene. Alle sammen har ting å jobbe med. Skriv uansett.

Sett ord på skammen

Skam er muligens en av de vanskeligste og dypeste følelsene vi har. Den spiser oss opp innvendig og vi går med den uten å helt forstå hva den gjør med oss over tid. Skam holder oss tilbake. Den får oss til å føle oss som dårlige mennesker. Den kan i verste fall skape et hat rettet mot oss selv og andre.

Skam er noe vi føler når vi gjør ting utenfor de sosiale normene eller når vi gjør noe, eller tillater noe, som er i strid med vår indre sannhet. Det å fullføre videregående skole, ta en fin utdanning, få en respektabel jobb, gifte oss, kjøpe hus og skape en familie er sosialt akseptert i vår kultur. Når vi ikke lykkes med dette, eller avviker fra normen, kan følelsen av skam og utilstrekkelighet komme krypende. Vi føler at vi ikke får det til og at vi står utenfor, ensom og alene.

Kanskje har du gjort ting eller sagt ting som du skammer deg over i ettertid. Kanskje har noen andre gjort ting mot deg som du skammer deg over. Kanskje driver du med noe som du ikke vil at andre skal vite om. Vonde hemmeligheter blir som gift for oss. Sett ord på det som gjør vondt. Det vil hjelpe deg et skritt videre:)

Din historie kan med litt innsats omskapes til livsvisdom og styrke, og da vil den være det største bidraget du kan gi til deg selv og verden rundt deg.

Hvis du ønsker å jobbe med deg selv

3 tanker på “Skap om din vonde «historie» til noe positivt!

  1. Hei:-)
    Jeg følger deg også på Facebook, og vil bare få si at innleggene dine inspirerer meg og får meg til å smile:-) Jeg har akkurat opprettet min egen blogg, hvor jeg ønsker å dele mine tanker om livet generelt. For meg håper jeg det vil være veien til å sortere tanker å få et mer harmonisk liv på sikt. Lydfilene dine skal jeg lytte til senere, gleder meg til å prøve:-)
    Følg meg gjerne. Ha en nydelig dag! Hilsen Kristin:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s