Utbrenthet er ingen sykdom, men en naturlig reaksjon på slitenhet, hevder psykolog John Petter Fagerhaug.

Det er mange som presser seg selv i det uendelige, uten at det egentlig er nødvendig, men fordi vi tror at jobben krever det, eller samfunnet, venner og familie krever det. Vi har ansvar for vårt eget liv, også for å sette grenser og si nei, når vi kjenner oss slitne. Det som er så dumt, er at hvis at vi ikke lytter til signalene, kan det få så utrolig store konsekvenser for oss, og det vil kreve lang tilbakekomst til jobb og det normale livet vi hadde før.

Jeg har lyst til å referere til et innlegg i tv2.no:

«Ingen vet hvor mange som er utbrente, for utbrenthet er ingen diagnose.

– Vi tror det er økende. Vi mennesker er ikke i stand til å håndtere det stadig økende tempoet i vår moderne verden, mener psykolog John Petter Fagerhaug. Han mener at utbrenthet ikke er en sykdom, det er en naturlig forsvarsmekanisme når man er sliten. Det første han gjør når han får en ny utbrent person på sitt kontor, er å normalisere det hele. Det er ikke et nederlag å være sliten, utbrent eller å møte veggen. Når vi fjerner det stigmaet, behøver ikke den utbrente ha dårlig selvtillit i tillegg.

Løsningen er hvile og å lytte til kroppen

De fleste har godt av å få en sykemelding når de er utbrente, mener Fagerhaug. Men det hjelper ikke å bare ligge på sofaen. Først må man akseptere situasjonen. Så må man øve seg på å hvile og å lytte til kroppens behov, forklarer psykologen. Han sammenligner slitenhet med sult. Sult er heller ingen sykdom. Er du sulten, må du spise. Sånn er det med slitenhet også. Det hjelper å hvile. Og hvis du ikke klarer det, er det lurt å få hjelp til det av en profesjonell behandler, sier Fagerhaug»

Én tanke på “Utbrenthet er ingen sykdom, men en naturlig reaksjon på slitenhet, hevder psykolog John Petter Fagerhaug.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s