Høsten er en fin tid for refleksjon

I oktober kommer de fine høstfargene til sin rett, dagene blir kortere, og vi blir inne om kvelden med tekoppen og fyr i ovnen. Dette er en fin tid. En fin tid for refleksjon. Filosofen, Arne Næss, skriver i sin bok, Livsfilosofi, at han tror svært mange reflekterer altfor lite over sitt liv og sin tilværelse. Han ønsket å få flere mennesker til å ta retningen på sitt liv til en ny vurdering, og spørre: «Er det dette jeg vil?»

Følelsene våre styrer i veldig stor grad våre liv. Hvis vi har det vondt inni oss, så blir våre tanker og våre handlinger deretter. Dette gjør at vi begynner å gå rundt i en ring av vonde følelser som på nytt skaper vonde tanker, og handlinger, og som igjen forsterker de vonde følelsene. Tilslutt kan det bli så ille at man føler at vi ikke klarer å kontrollere følelsene og utvikler angst og depresjon.

Vi ønsker oss alle sammen et godt liv. Vi ønsker å ha det godt i følelsene våre, og vi ønsker indre ro. Det er mulig å oppnå dette. Da må man selvfølgelig gjøre noen tiltak, og refleksjon er et av tiltakene. Bruk denne høsten til å reflektere over livet ditt, over alt du har opplevd, over følelsene du strever med. Skriv gjerne ned noen stikkord. Da blir du enda bedre kjent med hvem du egentlig er, og hvordan du faktisk har det.

Forslag:

Skriv ned de områdene i livet ditt som er viktig for deg, for eksempel: jobb, venner, familie, fritidssysler, kreativitet, egentid, frihet, trygghet, identitet, traumatiske opplevelser, osv. Tenk litt over disse delene av livet ditt og kjenn etter hvordan det føles. Sett deretter ned et tall fra 1-10 der 10 er en sterk og flott følelse, og 1 er en negativ følelse. På denne måten er det mulig å kartlegge hvor du kan sette inn tiltak, og hvor det faktisk er bra;)

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s